Din syn
Ögat och dess fysiologi, sjukdomar och tillstånd
Glaukom (grön starr)
Glaukom är en sjukdom som drabbar ögats synnerv. Vid glaukom kan bortfall uppstå på olika ställen i synfältet vilket kan upplevas på olika sätt. Man brukar beskriva det som att synen försvinner fläckvis. Vid glaukom är ofta trycket i ögat förhöjt men glaukom kan också uppträda vid normalt eller lågt ögontryck.
Visa
Torra ögon
Ögonsjukdom som innebär att ögat inte producerar tillräckligt med tårvätska eller att tårvätskan avdunstar för snabbt.
Visa
Allergi
Inflammation i bindhinnan på grund av allergi.
Visa
Ögat
Ögat fungerar som en kamera. Det släpper in ljus genom hornhinnan, som fungerar som bländaröppningen i en kamera. Mängden ljus som släpps in regleras av pupillen, som öppnar och stänger sig ungefär som slutaren i en kamera. Ljuset fokuseras på näthinnan, ungefär som på en fotografisk film som påverkas av infallande ljus, och bilden som uppstår skickas vidare till hjärnan.
Även andra strukturer i ögat behövs för synen: Vissa transporterar vätska (t.ex. tårar och blod) som smörjer ögat eller tillför näring. Andra är muskler som gör att ögat kan röra sig. En del skyddar ögat från skador (t.ex. ögonlocken och hornhinnans yttersta skikt, epitelet). Det finns även budbärare som skickar information till hjärnan (t.ex. smärtnerver i hornhinnan och synnerven bakom näthinnan).
Alla dessa strukturer i ögat kan drabbas av sjukdom eller skada. Det är därför oftalmologin är uppdelad i så många specialområden.
-
Ciliarkropp
-
Bindhinna
-
Åderhinna
-
Näthinna
-
Gula fläcken
-
Central näthinneartär och central näthinneven
-
Blinda fläcken
-
Synnerv
-
Ciliarmuskel
-
Främre kammare
-
Hornhinna
-
Pupill
-
Iris
-
Lins